9. okt. 2010

En liten oppdatering om Draupadi og hennes 5 menn

Vi har kommet til episode 41 av tv-serien Mahabharata. Draupadi har for lengst blitt dronning, siden hennes eldste ektemann Yudhistir har blitt kronet konge.

På et tidspunkt bestemmer Arjuna seg for å bryte høflighetskodeksen og går inn i Draupadis gemakker mens hun og Yudhistir er, vel, ekteskapelige, kan man si. For dette må Arjuna gjøre bot: leve en stund som omvandrende vismann.

Arjuna vandrer fra by til by, slik som omvandrende vismenn gjør. Når han kommer til byen Dwarka treffer han Subhadra, Krishnas søster. De forelsker seg, og siden planen til Subhadras foreldre og eldste bror Balram egentlig er å gifte henne bort til Arjunas fetter, den fæle Duryodhan, finner Subhadra og Arjuna ut at de må rømme med hverandre. Godt hjulpet av Krishna stikker de så av. Det er til og med Subhadra som tar tømmene og kjører dem bort, så Balram og de kongelige livvakter kan ikke beskylde Arjuna for å ha røvet henne. Og siden det er en kvinnes valg hvem hun vil gifte seg med, uansett hvem som har prøvd å legge planer for henne, er saken dermed avgjort.

Men som Krishna har advart Arjuna - Draupadi er født av ilden og har derfor et ganske voldsomt temperament. Det kan godt være hun ikke kommer til å like at Arjuna har funnet seg en kone til, så Arjuna oppfordres til å bringe nyheten til Draupadi på en så forsiktig måte som mulig. Og det viser seg å være nødvendig.

Draupadi blir rasende. Hun beskylder Arjuna for å ha funnet seg en kone i hver by han har besøkt, men at han att på til tar med seg Subhadra hjem er en direkte fornærmelse mot henne. Hun forviser Arjuna fra sitt kammer, og dermed fra sitt liv, og sier at han ikke vil bli invitert dit igjen før "giften i hennes hjerte" har forsvunnet. Arjuna forsøker å si noe til sitt forsvar, men omtrent før han har fått åpnet munnen bukker Draupadi ham adjø. Han går lutøret ut av sin førstekones gemakker.

I episode 41 får vi altså servert ikke bare én, men to aktive kvinner som ikke lar seg styre av andre. Subhadra tar bokstavelig talt styringen over hvem hun ønsker å gifte seg med, mens Draupadi forviser sin ektemann (én av de fem, altså) fra sine rom da han gjør noe mot hennes vilje. Begge har makt til å bestemme over rett og galt.

Til slutt kan det nevnes at Draupadi tar imot Subhadra, som må gå alene for å hilse på sin "storesøster" (flere koner i ett ekteskap kaller hverandre for søstre), med åpne armer. For det er jo ikke Subhadra hun er sint på, men Arjuna som burde visst bedre.


Ingen kommentarer: