22. okt. 2010

Kunne du gått med hodesjal/hijab for én dag?

I kolonnen til venstre er det nå en liten spørreundersøkelse. Grunnen til at jeg har laget den er fordi jeg har lyst til arrangere en dag der alle kan prøve hvordan det er å gå med hijab. Hijab er som alle andre klesplagg i utgangspunktet kun det - altså et klesplagg. Dette plagget tillegges så mening av både dem som bruker det, dem som ikke bruker det, dem som liker det, og dem som ikke liker det.
I min mening er hijab helt ufarlig. I tillegg syns jeg det er både pent og praktisk, det kan være kjølende om sommeren og ikke minst varmt om vinteren. Jeg liker å gå med hijab. Med tanke på varme fordi hijab er bedre enn kombinasjonen lue og skjerf på grunn av at hijaben gjør at man ikke får glipe i nakken, eller at ørene titter frem og fryser. Med tanke på utseende fordi det rett og slett er meget pent. Og det er praktisk hvis man har en "bad hair day". 

Jeg har ikke noe imot at jenter og kvinner går med hijab. Å kunne bruke hijab pga. sin religion er en del av religionsfriheten! Dessverre er det ikke alle som liker det. Noen mener hijaben er et symbol på ekstremisme, andre ser det som kvinneundertrykking. Jeg mener derimot at hijab er noe som for det meste brukes av helt "ordinære" muslimer, og at normalen blandt norske muslimske kvinner er at hijaben brukes helt etter eget ønske.  Disse kvinnene blir dessverre ofte mistenkeliggjort og sett ned på pga. sitt valg av hodeplagg.

Derfor ønsker jeg at alle kunne ta på seg hijab, om så bare for én dag. Også menn kunne denne dagen dekket til hodet med sjal. Hvorfor? For å ufarliggjøre hodesjal. Hvis alle uansett religion gikk men hijab, ville kritikere av plagget forhåpentligvis se at et plagg slettens ikke er farlig. Og selv kritikere av hijabbruk burde kunne se nytten av en slik solidarisk handling: i tilfeller der hijab mot formodning tvinges på kvinner og jenter, kunne det at alle går med det gjøre at plagget mistet sin undertrykkende makt.

Så hadde du våget?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er oftest lettere å smiske for slavedriveren enn å opponere mot ham.
Du vet innerst inne meget godt at dette er et instrument for kvinneundertykking. Du trenger ikke, i din post-pubertale opposisjon mot den frie verden, å late som dette er et praktisk plagg.

Suzanne Thobro sa...

Å kommentere anonymt er jo nesten som å være burkakledd på internett. Begge deler er å skjule seg, og i min mening er jo det helt ok, hvis man har lyst til det. Men man skal jo som kjent ikke kaste stein i glasshus.