7. nov. 2010

Hinduhelter advarer mot gambling

Vi har kommet til episode 58 av Mahabharata. Den tidligere nevnte Draupadi og hennes fem ektemenn lever nå incognito; Draupadi som kammerpike for en dronning; Yudishtir som hoffmann; Bhim som hoffkokk; Arjuna som kvinnelig(!) hoffdanselærer; Nakul og Sahadev som gjeter og stallgutt. Og bakgrunnen for dette er uvettig gambling.
I ganske mange episoder av serien har vi nå sett hvordan Duryodhan, fetter av Draupadis fem ektemenn og kronprins av Hastinapur, bærer et enormt nag mot sine fettere. Mange konspirasjonsforsøk har blitt gjennomført uten at Duryodhan har klart å kvitte seg med sine rivaler. I et forsøk på å løse konflikten har kong Dritharastra delt kongeriket mellom sin sønn og sine nevøer. Men til ingen nytte - Duryodhan får ikke fred i sjelen før de fem fetterne hans enten er døde, sendt i eksil eller gjort til slaver av ham selv.

I regi av Duryodhans onde onkel Shakuni arrangeres det en omgang terningspill; Duryodhan mot Yudishtir. Shakuni er en ekspert i spillet, ikke minst i juksingens kunst, og spiller derfor på vegne av Duryodhan. I hele Hastinapurs hoffs åsyn spiller, satser og taper Yudishtir først hele sitt kongerike, før han etter tur satser sine brødre og til slutt seg selv. Men ikke nok med at han har gjort både seg selv og alle sine brødre til slaver av Duryodhan - oppslukt av spillet satser og taper Yudishtir også sin kone og dronning, Draupadi.

Draupadi blir med tvang hentet til tronsalen der spillet foregår. Slept etter håret kastes hun foran Duryodhan, som beordrer sin yngre bror Dushasan å kle henne naken i alles åsyn. Draupadi roper om hjelp, men alle, inkludert hennes fem ektemenn, bøyer hodet og løfter ikke en finger for å komme henne til unnsetning. Hun er kledd i ett tøystykke, og Dushasan begynner å dra klesplagget av henne. Draupadi ber da til Krishna om hjelp, og han gjør tøystykket uendelig. Dushasan drar og drar, og må til slutt gi opp - Draupadi forblir påkledd.

Rasende henvender Draupadi seg så til samtlige i tronsalen, inkludert kong Dritharastra. Hvordan kan man sitte stille og se på overgrep utført mot sin egen svigerdatter (selv om Dritharastra er onkel av Yudhistir og hans brødre, regnes deres kone som kongeriket Hastinapurs svigerdatter)? Hvordan kan noen satse en annen person i terningspill? Er ikke en kone et selvstendig individ, eller er hun en ting som ektemannen kan gi vekk for eget forgodtbefinnende? Det er tydelig av hoffmennene er plaget av det som foregår, og blandt annet statsministeren Vidur henvender seg til kongen og ber ham stoppe overgrepet. Dritharastra er imidlertid så overbevist om at hans sønn bør få det som han vil, og nøler derfor. Dronning Gandahari kommer så til tronsalen og oppdager hva som foregår. Hun skjeller ut både sin sønn Duryodhan og sin mann Dritharastra, og først da bryter kongen inn. Han sier til Draupadi at hun kan få be om hva hun vil, og gir dermed både henne og hennes fem ektemenn friheten tilbake, samt kongedømmet og alt de eide fra før av.

Duryodhan er ikke spesielt blid i tiden som følger. Han overtaler etter en stund sin far til å få arrangere en ny omgang terningspill, og kong Dritharastra inviterer dermed sin nevø Yudishtir. Draupadi blir sint, minner sin mann på hva som skjedde sist gang, og ber ham om å holde seg unna terningspill. Terningspill ødelegger mennesker. Yudhistir drar likevel, for kotymen tilsier at han ikke kan avvise en invitasjon fra sin onkel Dritharastra. Han lover imidlertid å ikke satse sine brødre eller sin dronning i spillet. Shakuni og Duryodhan foreslår at innsatsen skal være 12 år i eksil, samt et år i incognito. Hvis man blir gjenkjent i det trettende året, må man på ny i eksil i 12 år. Det må gå som det går; Yudhistir taper, og de fem brødrene og deres kone må i eksil. (Deres barn og Arjunas andre kone, Subhadra, reiser til Subhadras bror, som ikke er noen ringere enn Krishna selv.)

I episode 58 har vi altså kommet til det trettende året, da Draupadi og hennes fem ektemenn lever incognito ved et fremmed hoff.  Samtaleemnet ved dette hoffet er titt og ofte skjebnen til kong Yudhistir, hans brødre og kone. Folk spør seg: hvordan kunne Yudhistir satse det han satset? Både "hoffmannen" Yudishtir og "kammerpiken" Draupadi svarer like titt og ofte at "hvis ikke det hadde skjedd, ville ikke verden fått vite hvor fryktelig terningspill er".

At gambling er en vederstyggelighet er altså en meget gammel visdom.

Ingen kommentarer: