11. nov. 2010

Hva er det med Nord-Norge?

Etter av vi flyttet til Tromsø har det blitt tydeligere for oss hvordan Nord-Norge er en landsdel som ofte behandles og/eller forstås av resten av landet som en mindre viktig utkantlandsdel. Nord-Norge har f.eks ikke blitt tilgodesett med jernbane (noe som jo for øvrig har gjort NSB-nyheter fullstendig uinteressante for oss etter vi flyttet nordover). Hvis man prøver å google "kraftmaster" (både uten og med "Nord-Norge"), får man kun opp treff etter treff på kraftmaster i Hardanger, selv om det også planlegges sammenlignbare og kontroversielle strekninger med "monstermaster" her oppe. I et blogginnlegg på forskning.no viser Torjer Olsen hvordan også fotball er noe som har bært preg av denne holdningen til Nord-Norge:
Fram til 1972 hadde ikke nordnorske fotballag anledning til å spille mot resten av de beste lagene i Norge! Dette er en skeivhet som viser hvordan det norske samfunnet for ganske så kort tid siden ikke aksepterte den nordligste landsdelen som fullt ut en del av nasjonen.
Det som imidlertid har overrasket oss mest, er denne beskjeden fra møbelforretningen Skeidar
Kjære besøkende,
I Skeidar har vi et topris-system. Det vil si at noen produkter i sortimentet vårt har forskjellig pris avhengig av om det selges fra et varehus som ligger sør eller nord for Steinkjer.
Å frakte større møbler til Skeidarbutikkene lengst nord er meget ressurskrevende, og vi må i noen tilfeller legge på et frakttillegg som gjør at utsalgsprisene på enkelte møbler blir høyere enn i resten av kjeden. Dette gjelder varehusene i Bodø, Harstad, Mo i Rana, Narvik, Sortland og Tromsø.
Men Nord-Norge har i alle fall nordlys (her sikter jeg til det astronomiske fenomenet) og midnattssol. Og det kan jo som kjent ikke kjøpes for penger. Jeg tror vi vant likevel!

2 kommentarer:

Thomas Rognmo sa...

Selvsagt er det det astronomiske fenomet du sikter til... Navnebroren er ikke mye å skryte av.

Suzanne A. Thobro sa...

Ja, jeg følte det var litt viktig å presisere.