3. mai 2011

I natt jag drømde...

I natt drømte jeg at en som hadde tenkt å begynne på master kom til meg for å få noen råd. Vedkommende lurte på om det var lurt å ta master i Tromsø, eller forflytte seg til et annet sted. Hun ville nemlig skrive om hvordan den økende muslimske andelen i Indias administrasjon påvirket den hinduistiske og den jainistiske gruppen i landet (dette drømte jeg altså, jeg aner ikke om India har en økende muslimsk andel i administrasjonen). Siden instituttet i Tromsø ikke tilbyr undervisning om jainismen, var hun usikker på om dette var stedet å fortsette på master. Selvsagt, svarte jeg. Og så hjalp jeg henne med å søke etter hvilken pensum andre universiteter brukte på sine kurs om jainismen, slik at hun kunne få starthjelp når det gjaldt forskningslitteratur.

Drøm til side: Selv om universitetet i Tromsø ikke tilbyr de "rette" emnene, er det fullt mulig å skrive master om temaet likevel. Religionsviternes fremste egenskap er ikke den kunnskap de har om en spesifikk religion, men den kunnskapen de har om religionsvitenskap. Selvsagt er spesifisert kunnskap om religioner viktig, men teori og metode er vel så viktig når man skal få innspill og hjelp fra andre religionsvitere. Dessuten har religionsvitere ved et universitet mange andre kunnskaper enn akkurat det som det undervises om. Et godt fagmiljø, koblet med selvinnsats og litt hjelp til å begynne letingen, synes i hvertfall jeg er det viktigste.

Hvis jeg skal bruke min egen masterutdanning som eksempel, så var min plan egentlig å skrive om kinesisk religion. (Dette prosjektet jeg først så for meg gikk dessverre i vasken, og jeg gikk over til lærebøker, men det hadde med helt andre ting å gjøre enn at UiB ikke hadde særskilt undervisning om det.) For å sette meg inn i feltet var det jeg aller først gjorde å se hvilket pensum universitetet i Oslo brukte. Etter det lette jeg rundt på forskjellige universiteter i Skandinavia for å se om det fantes noen eksperter på feltet. Jeg fant en i Sverige som jeg kontaktet og som jeg fikk god hjelp av. Deretter, som alle andre, søkte jeg videre på litteratur om akkurat det temaet innen kinesisk religion jeg skulle undersøke.

Jeg har skrytt av fagmiljøet her i Tromsø før, så jeg skal ikke gjenta det akkurat her. Men om noen hadde kommet til meg i det virkelige liv og spurt om Tromsø var stedet for en master, ville jeg svart definitivt ja! Uansett tema. Og om noen skulle mangle tema, så får dere herved et tips av meg: Hvilken religion er hyppigst representert i Indias administrasjon, og hvordan påvirker dette andre religiøse grupperinger i landet?

Ingen kommentarer: