29. jul. 2011

Kaker for Krishna

I Bergen sentrum i dag sto det tre medlemmer av Hare Krishna (ISCKON) som henvendte seg til forbipasserende for å informere om sin religion og selge bøker. Vi kjøpte ni bøker, blandt dem en kokebok. Jeg er pga. allergier forholdsvis lite interessert i kokebøker til vanlig, og selv om religiøs mat i seg selv virket interessant avslo jeg først tilbudet ved å fortelle at jeg hadde allergier. "Er du allergisk mot egg?" repliserte mannen vi snakket med, hvorpå jeg jo måtte si ja. Da ble han ekstra ivrig og sa at han hadde akkurat boken for meg. Opp fra rullebagen sin dro han opp noe som så ut som en helt konvensjonell kokebok, og jeg tenkte at det var litt rart at et ISCKON-medlem gikk rundt og solgte konvensjonelle kokebøker. "Er dette for Hare Krishna?" spurte jeg, og ved å bla i boken mens mannen nikket ivrig så jeg at jo, det var det.

Bokens tittel er The Book of Eggfree Cakes, og er forfattet av Cintia Stammers. Det eneste på bokens utside som avslører at denne boken har med religion å gjøre, er nettadressen www.krishna.com som er trykket i bitteliten skrift nederst på baksiden. Bokens innside er imidlertid noe mer avslørende. På baksiden av tittelbladet er det f.eks et klassisk bilde av Krishna som deler måltid med sine følgesvenner, med følgende bildetekst:
Eggfree cakes have a long tradition. They were already available five thousand years ago when Lord Krishna was present on Earth.
Boken er også dedikert til A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, "Founder Acharya of the International Society for Krishna Consiousness" (ISCKON). 

I forordet forteller forfatteren hvordan hun ble medlem av bevegelsen i 1974 og sluttet å spise kjøtt, fisk og egg - hvorpå hun snart oppdaget at det også var ensbetydende med å gi opp kakespising. Sammen med andre tilhengere av Krishna-bevegelsen begynte hun så å samle eggefrie kakeoppskrifter fra forskjellige steder i verden. I innledningskapittelet henvender forfatteren seg først til "two groups of people: vegetarians of all sorts and people allergic to eggs" (s. 15), samt til laktoseintolerante og "those people who worry about calories or cholesterol" (ibid). Først under andre avsnittsoverskrift henvender forfatteren seg til andre ISCKON-medlemmer, mens resten av boken er omtrent blottet for religiøse referanser. Unntaket er en kake ved navn Krishna Cake, samt ingrediensvalgene i seg selv. 

Avsnittet som henvender seg til andre Krishna-tilhengere har overskriften "Cooking Can Be an Act of Meditiation" (s. 16). Jeg gjengir hele avsnittet her:
The Vedic scriptures explain that we can offer Krishna vegetables, fruit, cereals and milk products. The recipes in this book are based on this precept. The act of offering and sharing food - prasada - is an act of meditation, and it is simple. Eating only food offered to Krishna is the perfection of vegetarianism. 
While shopping, we should be aware that we may find meat, fish and egg products mixed with other foods; so we should make sure to read labels carefully. For instance, some brands of yoghurt and sour cream contain gelatin, a substance made from the horns, hooves and bones of slaughtered animals. Nor can we offer Krishna coffee or tea that contain caffeine. Those who like these beverages can purchase caffeine-free coffee and herbal teas.  
We should not taste any of the preparations while cooking them or before offering them to Krishna. We must also make sure that the kitchen, we ourselves and the utensils being used are clean. We should not eat or drink while preparing food.  
When the cake is ready, place it in front of a picture of Krishna. Use special dinnerware kept solely for this purpose. No one but the Lord should eat from those dishes. Then offer a simple prayer based on some of God's names: Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare/ Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare. This prayer should be recited three times.  
Remember that the real purpose of preparing and offering food to the Lord is to show our devotion and gratitude to Him. Krishna accepts our devotion, not the physical offering itself God is complete in Himself - He doesn't need anything. Out of His immense kindness, He allows us to offer food to Him so that we can develop our love for Him. (Ibid. Kursiv i original.)
Som kokebok virker The Book of Eggfree Cakes ganske solid, med masse tilleggsinformasjon som gjør kakebakingen lettere hvis du f.eks vil bytte ut noen ingredienser eller må konvertere måleenheter. Til og med oppskrifter som tar utgangspunkt i fiaskokaker slik at de ikke går til spille. Når vi kommer hjem etter ferien skal vi sette igang bakingen, og hvis noen andre også vil prøve seg kan man jo begynne med Krishna Cake:
100 g butter or vegetable margarine
2 tablespoons honey or golden syrup
100 g raisins
100 g muscovado sugar
200 ml milk or whey or soya milk
300 g self-raising flour
3 teaspoons baking powder
50 g chopped mixed nuts
50 g grated coconut
25 g cornflour, dissolved in 2 tablespoons cold water
 
Melting method
Cake tin: one 20 x 30 cm rectangular tin, greased and floured
Oven temperature: 180'C
 
In a saucepan, melt the butter and stir in the honey. Remove from the heat and add the raisins, sugar and milk. Leave it to cool.
In a mixing bowl, sift the flour and baking powder. Add the nuts and the grated coconut. Add the wet mixture to the dry one. Mix in the cornflour diluted in water. Beat with a spoon for 1 minute.
Spoon the mixture into the prepared cake tin and bake for 30 minutes. Check if the centre of the cake is dry. If it is not, leave in the oven for another 5 minutes. Remove from the oven and allow to cool for 10 minutes. Turn out onto a wire cooling rack. When cold, cut into squares or rectangles. 
Hare Krishna!

Ingen kommentarer: