14. nov. 2011

En liten sak om hinduisme i norsk mediabilde

Tidligere i år kom jeg over en liten sak på nettsiden til Vårt Land. Artikkelen forteller om protester fra hinduer mot en bikini dekorert med tegninger av gudinnen Lakshmi. Siden artikkelen er kort, gjengir jeg hele her:
Hindugud på baken vekte sinne
Designar trekkjer badedrakt og bikinisett etter flaggbrenning og dødstruslar.

Under moteveka i Sydney viste den australske designaren Lisa Blue nyleg fram ein badedrakt og eit bikinisett som var pryda av hinduguden Lakshmi.

Truslar
Badeklea vekte sterke reaksjonar i India, melder USA Today. Demonstrantar brende australske flagg og det kom dødstruslar mot Lisa Blue.
Mellom dei mange som reagerte, var Indias handelsminister:

Guddom.
Lakshmi er ein guddom som blir tilbedd av hinduar, og ved at bruke bilete på ein badedrakt fornærmar ein deira religiøse kjensler, påpeikar Anand Sharma.
Dei sterke reaksjonane har fått Lisa Blue til å pakke stoppe produksjonen av badeklea. No blir dei også trekt tilbake frå butikkane.

Feire.
Sjølv seier Lisa Blue at ho ikkje ville fornærme hinduar. Ho brukte motiv av Lakshmi for å feire ulike kulturar.
Flaggbrenning og dødstrusler fra religiøse som svar på det vi kan kalle religionsbruk utført av noen som ikke tilhører religionen selv, kjenner vi godt igjen fra andre saker. En stor forskjell på denne saken og f.eks den såkalte karikaturstriden er dog medias dekning - jeg så ikke bikinisaken nevnt i noen andre medier, og på Vårt Lands nettavis ble den aldri nevnt igjen. Hvorfor fikk denne saken så lite dekning i norske aviser? Kan det ha noe med den "norske" forestilling om hinduisme å gjøre?

3 kommentarer:

Heidi sa...

Ja, det tror jeg så absolutt!

Anonym sa...

Kan manglende oppfølging fra andre norske medier komme av kilden: USA today? Den avisen er nok ikke den som er sett på som den mest seriøse avis i USA.

Suzanne A. Thobro sa...

USA today er ikke den eneste avisen som har dekket saken, jeg søkte på Google og fikk treff også hos f.eks australske aviser og indiske aviser. Så hendelsen burde være mer enn synlig i verdensnyhetsbildet til at norske medier skulle ha plukket det opp. Jeg tror derfor ikke kilden til Vårt Land er grunnen til den manglende dekningen.

Ps. Neste gang er det fint om du gir deg selv et navn i stedet for å være anonym, sånn at jeg ser forskjell på deg og andre.